waarderend leiderschap

WAARDEREND LEIDERSCHAP

 

Waarderend leiderschap is een moderne visie op leiderschap geworteld in het gedachtengoed van Appreciative Inquiry.

Waarderende leiders delen de overtuiging dat samenwerken belangrijker is dan autoritair zijn en dat het succes van een organisatie is gebaseerd op de kracht van iedereen in de organisatie. Ze werken vanuit oprechte nieuwsgierigheid en dialoog.

Waarderend leiderschap ontdekt en mobiliseert het creatieve potentieel, zet dat om in positieve daadkracht en start bewegingen van zelfvertrouwen, enthousiasme en performance. Het maakt gebruik van processen die mensen samenbrengt en samen laat presteren.

 

Waarderend leiderschap gaat uit van een positieve blik op de wereld en van de overtuiging dat iedere persoon, elk team en iedere organisatie positief potentieel heeft om succesvol te zijn. Waarderende leiders focussen op wat er werkt binnen een organisatie.

 

Joep C. de Jong interviewt sinds 2014 verschillende leiders in binnen- en buitenland over hun kijk op leiderschap in het kader van zijn promotieonderzoek 'The Soul of the Appreciative Leader'. Dit heeft geresulteerd in prachtige korte films op zijn vimeo-kanaal. Op deze pagina een bloemlezing van een aantal inspirerende portretten.

 

Meer weten over Appreciative Inquiry? Goede opleidingen kun je doen bij het Instituut voor Interventiekunde . Robbert Masselink onderhoudt een zeer uitgebreide website met informatie in het Nederlands. Er is ook een Europese Community van practitioners. Veel Engelstalig materiaal is te vinden op de appreciative inquiry commons website.

 

Benieuwd naar het Appreciative Inquiry FieldLab? Check de data!

KvK: 65930657